INESPO websiteZaterdag 12 april vindt voor de zesde keer Nederlands grootste duurzaamheidsolympiade INESPO plaats, in Science Center NEMO te Amsterdam, gevolgd door de internationale ronde op 2 en 3 juni in Den Haag. INESPO (International Environment & Sustainability Project Olympiad) is dé jaarlijkse duurzaamheidsolympiade, waarbij scholieren vanuit heel Nederland, en buitenland met interesse in bèta, wetenschap en techniek worden uitgedaagd oplossingen te bedenken voor een duurzaamheidsvraagstuk. Het doel van INESPO is om wetenschappelijke en technologische vaardigheden te stimuleren en scholieren te interesseren voor deze terreinen.

Onder het motto “Daag jezelf uit!”, worden de ruim 200 scholieren van circa 22 scholen daadwerkelijk uitgedaagd om nieuwe en verrassende oplossingen te bedenken voor duurzaamheidsvraagstukken. Doordat zij in staat zijn om ‘out of the box’ te denken, levert dit interessante en innovatieve projecten op, die ook door andere organisaties worden geprezen. Zo wonnen de winnaars van de 4e INESPO 2012 in 2013 de ASN Bank Wereldprijs 2013 met hun project WavEnergy.

Uniek evenement
Dat INESPO een uitzonderlijk evenement is voor Nederlandse begrippen, blijkt uit een recent onderzoek van Intel Education en European Schoolnet in samenwerking met Stichting Cosmicus naar INESPO 2013. Het onderzoek dat verricht is onder participanten bevat tal van interessante en opvallende resultaten. Zo bestond vorig jaar een derde van de participanten uit meisjes, wat opvallend hoog is, aangezien vooral weinig meisjes deze richting kiezen. Daarnaast overweegt 82 procent van de participanten nu een carrière in de wetenschap.

Organisatie
INESPO wordt georganiseerd door Stichting Cosmicus, IVN, GLOBE Nederland, DuurzaamDoor en NPOINT. De olympiade kent één expositiedag (12 april) voor Nederlandse participanten waarop de deelnemers hun projecten tentoonstellen aan een deskundige jury, bestaande uit professoren en hoogleraren van verschillende Nederlandse universiteiten die de projecten beoordelen. De beste nationale deelnemers mogen zich ook meten met het internationale veld op 2 en 3 juni, waar zij tegen circa 300 internationale deelnemers uit vijftig landen strijden. Daar kunnen zij bovendien deelname aan soortgelijke wetenschapsolympiades in Brazilië, de Verenigde Staten of elders in Europa winnen.
Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. De nationale ronde op 12 april vindt plaats van 9.00 – 17.00 uur in Science Center NEMO. Bezoekers van INESPO krijgen bovendien een gratis toegangskaartje voor NEMO, geldig op diezelfde dag. Meld je wel van tevoren aan via toegangskaart@inespo.org. Voor meer informatie: www.inespo.org

Programma INESPO 2014
Zaterdag 12 april: Science Center NEMO (Oosterdok 2, Amsterdam)
09.00 – 17.00 Expositie van projecten
11.00 – 12.30 Openingsceremonie
16.30 – 17.30 Afsluitings- en prijsuitreikingsceremonie